Renteverhoging kan weer een recessie uitlokken.

In het ANP-bericht van 4 mei 2022 werd de renteverhoging van een half procent in de VS gemeld om de inflatie te beteugelen. De vraag is of dat effectief is. In mijn analyse van het geldsysteem wordt duidelijk dat de structuur van ons geld afwijkt van wat economen en politici denken te bereiken. Want wat gebeurt er werkelijk door die renteverhoging? Ten eerste krimpt de hoeveelheid actief geld (M1) in omloop door de hogere prijs voor het lenen van geld; en daarmee een daling van de investeringen in productiecapaciteit en belastingopbrengst. Dat kan een recessie uitlokken met meer werkloosheid en minder aanbod van goederen en diensten, met als gevolg daarvan ook weer minder belastingopbrengst, met daar tegenover weer een hogere prijs (prijsinflatie) door minder aanbod. De vraag naar producten en diensten wordt dan ingeperkt en dus zullen de prijzen dus toch een dalende tendens laten zien. Het afremmen van inflatie wordt nog steeds niet goed begrepen, omdat excessieve geldcreatie inderdaad echte inflatie (is opblazen) veroorzaakt, zoals in de Weimar republiek ooit het geval was met postzegels van een miljoen mark.

Dit oude recept om prijsstijging te beperken wordt ook nu weer toegepast, zonder dat men in de gaten heeft dat inflatie ook positieve aspecten heeft. Namelijk het verminderen van alle schulden van zowel de overheid als van bedrijven en particuliere spaarders. Inflatie is niet alleen het aanbod van te veel geld in omloop, maar is een gevolg van twee ontwikkelingen. Namelijk 1, het tekort aan aanbod in de markt en een teveel aan geldschepping aan de vraagzijde van de economie, en 2: het uitblijven van voldoende aanbod om de vraag naar producten op te vangen.

Dus twee onafhankelijke aspecten van het geldsysteem. De FED hanteert nu alleen de doelbewuste krimp van de omvang van de geldhoeveelheid (M1) en neemt maatregelen die niets met een teveel aan geld in omloop te maken hebben bij de prijsvorming, maar het gebrek aan input van productie en dienstverlening door allerlei belemmeringen die het prijspeil laten oplopen, en niet de visie op een grotere vraag naar producten en diensten dan dat de markt nu aanbiedt. Import en export worden ook door politieke beslissingen gehinderd waardoor de prijzen oplopen. Daarnaast veroorzaakt die ontwrichting van de goederen- en dienstenstroom een prijsstijging die als inflatie wordt gezien maar dat niet is. Ergo, de economie heeft last van deflatoire invloeden waardoor het prijspeil stijgt met afnemende omzet in de economie. Die verhoging van de rente in de VS is dus negatief voor zowel de economie als geheel als voor de koopkracht die door de stijging van het  prijspeil deflatoir met M1 uitpakt en het weglekken van koopkracht uit de economie die de handel belemmert; en daarmee alle aspecten van economische ontwikkeling. Zie hoe ik in 1986 al nadacht over ons geldsysteem.

M.v.g.

 R.M. Brockhus

Westkade 227

1273 RJ Huizen

035-5268153

Mail: [email protected]

Web: www.sdnl.nl

Over de auteur: Michael Van Leeuwen
administrator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.