9 juli 2021 Politierapport gepresenteerd Bekendmaking agenten afgelast wegens doodsbedreigingen!

9 juli 2021 Politierapport gepresenteerd   Bekendmaking agenten afgelast wegens doodsbedreigingen!
 

De BPOC2020 heeft er ruim een half jaar aan gewerkt. 89 politieagenten werden gehoord, waarvan 80 agenten zich uiteindelijk bereid verklaarden naar buiten te treden.

Het begon in december 2020 met een oproep op de website van de BPOC2020 aan gewetensbezwaarde politieagenten om zich te melden bij de commissie. Dit n.a.v. de met geweld neergeslagen demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Binnen 4 weken reageerden 47 agenten. De commissie besloot in overleg met de agenten om 10 agenten per dag in een tijdsbestek van 5 dagen te horen, en deze hoorzittingen live te streamen.

Onmiddellijk nadat de commissie dit besluit bekend maakte ontving de commissie vele bedreigingen aan het adres van de agenten en hun gezinnen.

Daarop is uit veiligheidsoverwegingen besloten de verklaringen van de agenten als anonieme transcripties online te plaatsen op de website van de BPOC2020, en de beelden bij een notaris in bewaring te geven. 

Gaandeweg hebben zich nog 33 agenten gemeld die bereid waren te verklaren, waarmee het aantal transcripties op 80 kwam te liggen. Besloten werd om elke dag een transcriptie openbaar te maken, om een maximaal effect te bereiken. Ook zijn de transcripties in gesproken vorm online gezet, met de stem van een stemacteur.

Het bleef in de media oorverdovend stil.

Naar buiten treden

Toen verdere bedreigingen achterwege bleven heeft de commissie aan de 80 verklarende agenten verzocht toch naar buiten te treden. Media en overheid negeerden de verklaringen massaal. Met het naar buiten treden van de agenten wilden agenten en commissie aantonen wat er binnen het politiekorps mis was en dat de verklaringen door echte agenten waren afgelegd.

Besloten werd om op  zaterdag10 juli naar buiten te treden en dit live te streamen. 

Op 7 juli ontving de commissie meerdere telefonische bedreigingen tegen het leven aan het adres van de commissie en de agenten en hun gezinnen. Het adres van de commissieleden en de  (geheime) locatie was bij de bedreigers bekend. Ook de auto van de commissie werd met merk en kenteken genoemd. 

Na uitgebreid overleg van de commissie met de Raad van Advies en de betrokken agenten werd op 9 juli besloten de bijeenkomst van 10 juli te annuleren.

Ook het online zetten van de beelden van de verklaringen van de agenten of van de verklaring van de notaris was geen optie, daar dit de veiligheid van notaris en agenten in gevaar zou kunnen brengen. 

Van de bedreigingen wordt maandag 12 juli door onze advocaat, dhr. Bart Maes, aangifte gedaan bij de Officier van Justitie.

Minister Grapperhaus

Minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus heeft meerdere keren geweigerd de validiteit en echtheid van de verklaringen te erkennen, ondanks dat hem de beëdigde verklaring van echtheid van de notaris is aangeboden.

Kamervragen van de kamerleden Wybren van Haga en Gideon van Meijeren wuifde hij weg met de opmerking dat ‘er geen Buitenparlementaire Onderzoekscommissie nodig is’, omdat de Nederlandse politie ‘uitstekend functioneert’. 

De BPOC2020 zal dhr. Grapperhaus in een aangetekend schrijven nogmaals dringend verzoeken de notarisverklaring aan te nemen en daarop publiekelijk te reageren, bij gebreke waarvan de commissie een aanklacht zal indienen bij de bestuursrechter wegens onbehoorlijk bestuur.

Het feit dat de BPOC2020 verhinderd wordt veilig haar werk te doen is door de minister tot nu toe niet op gereageerd!

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Aan het overkoepelend orgaan van notarissen, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, zal worden verzocht een verklaring op te stellen dat er inderdaad een notaris is die de beelden van de verhoren van de agenten in bewaring heeft genomen. Deze verklaring zal de commissie vervolgens integraal op haar website plaatsen zodat voor ieder duidelijk is dat er achter de anonieme transcripties agenten van vlees en bloed schuil gaan. Zo blijft de anonimiteit van de notaris en van de agenten gewaarborgd. 

Treden de agenten alsnog naar buiten?

Op dit moment zoekt de commissie samen met de betrokken agenten naar wegen om alsnog naar buiten te treden. Voor de beveiliging van de zaal kan de commissie zelf zorg dragen door het inhuren van professionele beveiligers.

Het is echter strikt noodzakelijk dat de agenten en hun gezinnen gedurende langere tijd  na hun naar buiten treden beveiligd zullen worden. De commissie zal de overheid, en in het bijzonder minister Grapperhaus, daarbij wijzen op hun plicht daaraan hun volledige medewerking te verlenen.

Indien de agenten zich alsnog bekend maken zal dit in augustus plaatsvinden. 

Uiteraard hebben de agenten het laatste woord of zij alsnog naar buiten zullen treden. 

9 juli: presentatie politierapport!

Wij hebben ons uiteraard niet laten weerhouden het politierapport op 9 juli jl. feestelijk te presenten in de studio van Blue Tiger Uitgeverij! Kijk hieronder naar de beelden!  
Klik op de afbeelding om de feestelijke presentatie te bekijken
https://www.youtube.com/watch?v=7cKCJRQuuEw

 
Het politierapport zal worden aangeboden aan de regering, de Tweede Kamer, politieombudsvrouw mevrouw Letty Demmers en aan alle politiebonden. 

Ook wordt het toegevoegd aan het dossier voor het Internationaal Strafhof ICC. 

Aan minister Grapperhaus zullen wij verzoeken het persoonlijk te mogen aanbieden. Een weigering van de kant van de minister zal veelzeggend zijn en worden meegenomen in onze aanklacht tegen de minister wegens onbehoorlijk bestuur. 

Reces hoorzittingen

De commissie is tot en met 3 september met reces. De eerstvolgende hoorzitting vindt plaats op zaterdag 4 september. Dit reces is nodig omdat de commissie ruim 8 maanden bijna onafgebroken heeft gewerkt.

Tweede tussenrapportage

De commissie zit echter niet stil. Er wordt hard gewerkt aan een tweede tussenrapportage. Dit tussenrapport zal eind september verschijnen.

Vaccinologen

Het is eindelijk gelukt een datum te prikken met de vaccinologen uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Belgie en Duitsland. Deze zullen op 4 en 5 september verklaren. Er is een goede kans dat dit eerder kan, namelijk op 7 augustus. De commissie komt in dat geval tijdelijk terug van reces.

De verklaringen van de vaccinologen worden opgenomen in het tweede tussenrapport.

 

Wilt u het gesigneerde of ongesigneerde politierapport aanschaffen? Dat kan! Ga naar de website en schaf dit opzienbarende rapport aan!

Wilt u ons d.m.v. een donatie helpen ons werk voort te zetten? Ook dat kan via de website

Over de auteur: Michael Van Leeuwen
administrator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.